Nyhet

Galleri Linné är invigt!

Igår eftermiddag invigdes Galleri Linné med vernissage. Tio konstverk skapade av medarbetare och studenter finns nu att avnjuta i Växjö på universitetsbibliotekets tredje våning.

Ett drygt femtiotal nyfikna besökare var under torsdagseftermiddagen på plats vid invigningen av Galleri Linné. Universitetsdirektör Therése Iveby Gardell höll ett invigningstal där hon understrykte konstens betydelse i vår vardag.

– Galleri Linné innebär en möjlighet för oss medarbetare och studenter att utveckla vår konstnärliga sida. Idag när vår värld och våra flöden är digitala och vi presenteras med många färdiga val fyller konsten en viktig funktion i att få oss att stanna upp och reflektera. Den kan utveckla oss människor, vidga våra vyer och få oss att se saker ur ett annat ljus, säger Therése Iveby Gardell.

En av konstnärerna är Anna Mårtensson som använder tekniken mixed media där hon först målar med akvarellfärger, sedan fotograferar verket och sist använder digital bildbehandling – ett slags trestegsraket. På höstens utställning visas hennes verk ”Anti-trafficking”. Anna arbetar sedan 1 oktober på Institutionen för polisiärt arbete.

– Jag blev positivt överraskad när jag läste att Galleri Linné skulle öppna. Det är bra att visa att medarbetare och kollegor varandras olika kompetenser. Vi har så mycket att lära av varandra som kanske inte visas i det dagliga arbetet, säger Anna Mårtensson.

Christina Lindsten arbetar som texthandledare i Studieverkstaden och ställer i höst ut sin akvarellmålning ”Hantverksminnen” på Galleri Linné. Christina har målat sedan 25-årsåldern och fascineras över akvarellfärgernas olika karaktär och särdrag. Med akvarellfärg går det måla både transparent men även mycket kraftfullt vilket blir väldigt effektfullt.

– Galleriet skapar tillfälle att mötas och samtala om konsten. Konsten har givit rummet ett annat liv och ett mervärde för att välja att komma hit, tycker Christina Lindsten. 

Galleri Linné, som är en del av vår satsning Det kulturella universitetet, kommer ha en ny utställning varje termin. Höstutställningen 2019 består av tio verk skapade av medarbetare och studenter. 

Ett Galleri Linné kommer även att öppna i Kalmar så fort vi har byggnad Stella på plats.

Läs mer om Galleri Linné

Läs mer om Det kulturella universitetet

Kommentera (0)