Vi är stolta över Ebtisam Mohammedsalih

De senaste månaderna har flera organisationer, till exempel Unionen och Gävle kommun, utsatts för drev i sociala medier efter att ha publicerat bilder på kvinnor som bär slöja. Nu har tyvärr detta också drabbat Linnéuniversitetet. Som svar på dessa negativa och hatiska reaktioner har vi publicerat nedanstående inlägg på Linnéuniversitetets Facebook-sida:

"För tre veckor sedan vann vår student Ebtisam Mohammedsalih Microsofts pris Årets IT-tjej – något vi på Linnéuniversitetet så klart är stolta över. Det är tveklöst en positiv nyhet, som till en början också fick många positiva reaktioner.

Men för någon dag sedan började det hända saker i inläggets kommentarsfält på Facebook. Tidigare kommentarer som uttryckte glädje och stolthet över att en ambitiös student tilldelas ett pris och blir Microsofts ambassadör för ett år försvann bland kommentarer fyllda med hat, personangrepp och ifrågasättande av att vi har lyft fram en tjej i slöja.

Det tål att upprepas: Vi är stolta över Ebtisam. Vi är stolta över alla våra studenter. Vi kommer att fortsätta uppmärksamma dem när de vinner priser, utmärkelser eller på andra sätt visar hur duktiga och drivna de är. Där kan ingenting stoppa oss. Där får ingenting stoppa oss.

Det har, som sagt, inte bara varit negativa kommentarer. Vi gläds åt det stöd som Ebtisam har fått, från alla möjliga håll. Vi gläds åt de som ser att det handlar om en framstående student och att allt annat är irrelevant.

Intresset för religion i allmänhet, och islam i synnerhet, är stort – och frågorna är komplexa. Vi har ett brett utbud av kurser inom religionsvetenskap, för den som är nyfiken och vill lära sig mer. Och sista ansökningsdag är inte förrän på måndag."

/Kommunikationsavdelningen