Så välkomnar vi våra nya studenter VT2020

De kommande dagarna välkomnar vi antagna studenter i den nationella* omgången VT2020 på följande sätt**:

Välkomstinformation via mejl

Efter antagningsbeskedet skickar kommunikationsavdelningen ut välkomstmejl till samtliga antagna studenter (antagna i urval 1, urval 2 och sent antagna). Brevet innehåller övergripande information med hänvisning till Lnu.se/student/ny-student.

Mer information samt innehåll i mejlet.

Övrigt

Vi välkomnar också antagna studenter via inlägg i sociala medier samt på Lnu.se och på Studentwebben via puffar, med hänvisning till Lnu.se/student/ny-student

Ytterligare välkomstinformation görs av fakultet. Publicering av länkar till öppna Moodlerum med välkomstbrev eller välkomstbrev i pdf har publicerats på programsidor och eventuellt på kurssidsidor***.

För övergripande frågor, kontakta Maja Rudhe, sektionschef på Kommunikationsavdelningen

*Välkomstinformation för den internationella omgången ansvarar International Office för.

**Första antagningsbeskedet kommer 10 dec och sista svarsdag är 16 dec.

***Gäller för de program och kurser som vi har fått välkomstinformation från.

1. I välkomstmailet står det " Skaffa studentkonto och registrera dig! Du behöver ha ett studentkonto för att kunna registrera dig. På Lnu.se/ny-student finns information om hur du gör. Registrering krävs för att du ska kunna påbörja den utbildning som du har blivit antagen till."

Här blir det problem eftersom studenterna tror att de ska/kan hämta ut sitt konto omgående vilket inte är möjligt. Antagna till VT2020 kan inte hämta ut kontot förrän tidigast runt den 2 januari, dvs då de har överförts till Ladok.

Jag vet att detta framgår på lnu.se/nu-student,  men skulle det vara möjligt att informera om detta och hänvisa till sidan Datum då studentkontot kan hämtas ut redan i välkomstmailet?

2. Jag håller med Carina då även vi ute på fakulteterna får många frågor angående detta.

3. Ja, detta är en vanlig fråga som vi i Infocenter också får, skapar onödig oro och irritation.

4. Ja vi har förstått att detta har skapat många frågor och som du skriver Carina så har vi därför försök att tydliggöra detta på ny-student-sidan inför denna omgången.

Välkomstmejlet ska vara väldigt övergripande och vill vi därför undvika fler länkar, vi vill att de antagna studenterna ska in till ny-student-sidan där all information är samlad.

Vi hoppas att vi för denna omgång kan testa om uppdateringen på ny-student-sidan ger någon effekt och att ni iaf slipper en del frågor. Vi kan väl sedan stämma av detta och efter det eventuellt försöka justera innehållet (texten) i mejlet och på sidan igen.

5. Absolut :)

Ett alternativ skulle  kunna vara att inte ha med informationen om studentkonto alls i välkomstmailet utan att den informationen endast finns med på lnu.se/ny-student. Det blir lite märkligt att vi "trycker på" om att hämta ut sitt studentkontot när de inte kan göra det förrän senare.

6. Upptäckt fler fel

Idag har vi mycket riktigt fått flera samtal till oss i Infocenter där man undrar varför man inte kan registrera sig och varför det står så i mailet.

Dessutom har flera ringt där man säger att man har fått ett antagningsbrev utan att ha sökt någon utbildning.... Jag har meddelat detta till vår Antagning också.

7. Då få vi se till att se över innehållet ytterligare.

Vi på KOM är dock fundersamma över att det ringer personer som fått ett välkomstmejl (om det är det som menas med "antagningsbrev") som ej har sökt. I så fall vill vi gärna dubbelkolla detta, så bra om namn och ev. e-post kan mejlas till mig sara.j.olsson@lnu.se och stefan.haglund@lnu.se så får vi titta närmare på det. @Yvonne vi kan väl stämma av detta under morgondagen.

8. Har skickat e-post till er där jag bifogar ett exempel!

9. Nu har vi felsökt detta och den grupp studenter som felaktigt fått välkomstmailet för vårterminen 2020 är 109 avgiftsskyldiga studenter (eller som varit avgiftsskyldiga och fått sin status ändrad) som antogs ht19 eller tidigare till program och vt20 endast har obligatoriska kurser inom sitt program. Dessa studenter ansöker ej via antagning.se (NyA) utan antas direkt inom sina program via Ladok. Huvudsakliga skälet till att dessa studenter blir förvillade av välkomstmailet beror på att de ej gjort ansökan via antagning.se och således ej behöver tacka ja till de kurser de antagits till inför vt20. Om någon student hör av sig och känner sig osäker så uppmana dem att skicka ett mail till studera_AT_lnu.se så kontrollerar vi att de tillhör denna grupp studenter. Berörda på KOM, STUD och Info-center har vidare dialog kring detta via mail/telefon.

Vi håller nu också på att se över innehållet i välkomstmailet inför kommande välkomstutskick och vi hoppas kunna göra informationen ännu tydligare mot våra kommande antagna studenter.

10. Maja Rudhe

Hej David.

Vad bra att du är engagerad i att nya studenter får så komplett information som möjligt inför studiestart. Den centrala informationen är generell och gäller för samtliga studenter. Hänvisning i denna görs till den kurs- och programspecifika informationen som ska nås via program-/kurssidor.

Självfallet ska informationen till våra studenter vara korrekt. Om du har hittat några felaktigheter i informationen vi hänvisar till, på https://lnu.se/student/ny-student/, får du hemskt gärna höra av dig till mig.