Nyhet

Tillgång till Elsevier-artiklar efter den 1 juli – så här arbetar Universitetsbiblioteket

Det nationella avtalet mellan förlaget Elsevier och Sveriges universitets- och högskolebibliotek upphör vid halvårsskiftet. Det kan innebära att artiklar som publiceras efter den 1 juli i Elseviers tidskrifter inte går att läsa via universitetets nät.

Som forskare eller student rekommenderas du istället att beställa de artiklar du behöver genom bibliotekets fjärrlån. Vi på UB kommer göra vad vi kan för att ta fram efterfrågade artiklar genom våra beställingskanaler. I de fall vi inte har möjlighet att få fram artiklarna kan du som forskare eller student försöka kontakta artikelförfattaren.

Snabbare fjärrlån genom Get it now
Under 2018 har biblioteket en tjänst för dokumentleverans där artiklar vi normalt inte har tillgång till levereras som flerfärgs-PDF direkt till dig som beställer via e-post. Artikeln levereras oftast inom några minuter. Tjänsten är kostnadsfri för Lnu:s forskare. Länk till Get it now finns i bibliotekets referensdatabaser samt i Google Scholar. Enkelt och smidigt där du endast fyller i din e-post efter att ha klickat på ”Beställ” direkt vid referensen.

Varför är avtalet uppsagt?
Bakgrunden till uppsägningen är att Elsevier och Sveriges universitets- och högskolebibliotek, genom det nationella konsortiet Bibsam, inte har kommit överens om frågor som rör kostnadsökningar och villkoren för Open Access. För mer information, se tidigare inlägg på Medarbetare: https://medarbetare.lnu.se/social/groups/linneuniversitetets-nyhetsbrev/posts/68424

Universitetsbiblioteket följer utvecklingen framöver. Har du frågor är du välkommen att kontakta linda.sohlberg_AT_lnu.se eller helena.juhlin_AT_lnu.se på Universitetsbiblioteket.

Länk till info om fjärrlån: https://lnu.se/ub/pa-biblioteket/lana-reservera-och-bestalla/fjarrlan-och-inkopsforslag/

Beställ fjärrlån http://ub.lnu.se/rd/request_article?lang=sv

Kommentera (0)