Lnu.se – med i toppen bland Sveriges 100 bästa sajter

”Sveriges bästa universitetssajt är utan konkurrens Linnéuniversitetet. Vi älskar det smarta och rappa tilltalet i forskningskommunikationen. En av årets nyheter är att forskningsrön även presenteras i rörligt format.”

Så lyder motiveringen när Lnu.se återigen är med i toppen på Internetworlds lista över Sveriges bästa utbildningssajter.

En jury från nättidningen Internetworld utser varje år 100 sajter som de tycker är de bästa just nu. De ser till kriterier som tillgänglighet, överskådlighet och design. I år landade Lnu.se på en tredje plats i kategorin utbildningssajter. Juryn uppmärksammande bland annat att sajten är lättillgänglig och modern.

Ur artikeln:
”I spåren av Pisa känns det tryggt att digitala krafter verkar för att lyfta mattekunskaperna hos Sveriges barn. Men i det högre utbildningsskiktet ser svensk webb dystrare ut. Varje år hoppas vi att något av våra anrika lärosäten ska ha tagit klivet in i nästa generations webbplats. Men vi blir ständigt besvikna.

Svenska universitet har inte bara hamnat på efterkälken, de har kört i diket och fastnat i ryggläge. Med vissa strålande undantag förstås, som Linnéuniversitetets moderna, lättillgängliga och smakfulla sajt. Vi förstår att det är tufft att göra en sajt med alla de viljor och mål som ryms vid ett stort lärosäte – men hoppas att 2018 blir året då svensk universitetswebb kommer loss.”

-Det känns som en bra bekräftelse på att vi är rätt ute med konceptet på Lnu.se. Särskilt kul att de uppmärksammar vår satsning på video som vi jobbat med mycket under senaste året, säger Magnus Källström, sektionschef på Kommunikationsavdelningen.

Läs hela artikeln på Internetworld:
Topp100 2018: Här är 5 bästa sajterna för utbildning

På förra årets lista landade Lnu.se på första plats, läs hela artikeln på Lnu.se:
Sveriges bästa utbildningssajt

1. Det är bara synd att man måste googla för att hitta någonting på lnu.se … och att lärare inte kan skapa egna hemsidor … men, om Internetworld säger att lnu.se duger, så måste det vara sant. Där jag jobbar säger vi att det bästa sättet att gömma någonting för omvärlden är att låta det stå på lnu.se.

2.

Håller med.  Det är lätt att påstå att en sajt är 'bra' när man inte tvingas använda den varje dag.

3. Tack för era synpunkter.

Om ni har sidor som ni tycker är svåra att hitta på lnu.se tar vi gärna emot informationen. Vi jobbar hela tiden med att förbättra sökbarheten. Skicka ett mail till kommunikationsavdelningen@lnu.se så undersöker vi saken.

Magnus

4. Gratulerar!!

5. OK, Magnus, men det skulle bli en lång lista … om jag hade tid att dra upp en komplett lista.

Men, här är ett exempel: tänk om en student vill få ett kursbevis och jag använder 'kursbevis' som sökord för att försöka ge henne information. Det som kommer upp är två utbildningsadministratörer (från Ekonomihögskolan och Fakulteten för samhällsvetenskap … jag själv arbetar på Institutionen för språk i FKH …), samt ett antal .pdf filer om ämnen som tillgodoräkning och en länk till en sida om uppdragsutbildningar (!).

En av våra populäraste kurser heter Business Writing. Ve den som kommer utifrån och försöker hitta information om den. Det kommer upp 51 (!) sidor med länkar till alla sidor med orden 'Business' och 'Writing' på dem.

Det är förståeligt om jag och studenterna bara ger upp, eller hur. Det som oftast händer är att en student äntligen hittar mitt namn, använder Eniro för att hitta mitt telefonnummer och ringer till mig och jag frågar kollegor om de har lyckats navigera genom labyrinten som är lnu.se. Det är inte så att Sveriges modernaste universitet borde fungera.

Grundproblemet, enligt mig, är att lnu.se är designad efter idén att man ska söka … istället för bara hitta det som man är ute efter direkt. Sökprocessen är så krångligt att det gör lnu.se omöjligt att använda. Jag försöker styra studenter bort från sajten - det skapar mer jobb för mig att fixa dem vanföreställningarna och felaktig informationen de kan ha hittat på lnu.se än att bara ge dem den rätta informationen direkt via kursens Moodle plats.

Xkcd behandlade universitets webbplatser för flera år sedan … och lnu.se har fortfarande precis dessa problem:

6. Skriv till exempel "tentamensschema" i sökrutan på lnu.se.

Man ser att autocomplete funkar, så då tror man att det ska gå till schemat när man klickar.

Internetworld kan ju inte ha testat så mycket.

PS: Anders Runesson mejlade nu att han hade gjort lite handpåläggning. Men fortfarande leder autocomplete inte direkt till målet. Först får man en sida med träffar, där tentamensschemat inte är med.