Öppen föreläsning 21/11: Desinformation vs demokratin – vad kan vi göra?

Desinformation av olika slag är ett stort hot mot demokratin. Det menar flera bedömare. Under en öppen föreläsning får du en samlad bild av vad som pågår och vad som kan göras åt det.

Den 20–22 november hålls en nationell konferens i Kalmar där forskare och journalister samlas för att rusta sig mot påverkan som desinformation och propaganda. Syftet är att inspirera till samarbeten och ge deltagarna nya verktyg i arbetet mot desinformation och det som följer i dess spår. Torsdagen den 21 november hålls en öppen föreläsning som vi välkomnar dig att ta del av.

På programmet:

Paul Rapacioli , journalist och författare till ”Good Sweden, Bad Sweden”. Det blir en uppdatering om Sverigebilden och en förklaring till varför denna spelar roll.

Vian Bakir,  professor i journalistik vid Bangor University i Wales, redogör för sin forskning om hur skapare av desinformation använder sociala mediers mekanismer för att personalisera budskap och optimera känsloladdning. Hon diskuterar hur detta effektiviserar genomslaget samt ger förslag på hur den typen av desinformation kan motverkas.

Hanna Linderstål, vd och grundare av Earhart Business Protection Agency och vice ordförande i Svenska Psyopsförbundet, är en av de drivande svenska aktörerna i arbetet att öka näringslivets och myndigheters kunskap om informationspåverkan och virtuella hot. Hon ger sin syn på hur samhället och demokratin kan stärkas i allt detta och lyfter vad som händer om vi inte agerar mot desinformation.

När:  21 november, klockan 9–11
Var:  Sal Ma135, Hus Magna, Universitetskajen, Kalmar