Frankenweek 2018 på Linnéuniversitetet

It’s alive! I år fyller Mary Shelleys roman Frankenstein 200 år. Mellan den 24 och 31 oktober firas den internationella ”Frankenweek”. Under veckan anordnar Linnéuniversitetet föreläsningar och en paneldiskussion på temat "It’s Alive! Frankenstein i samtida populärfiktion".

Program för Frankenweek

24 oktober kl. 11.45–13.00: Frankenstein och feminism

OmniSpace, universitetsbiblioteket, Växjö

Lunchföreläsning med Maria Nilson, lektor i litteraturvetenskap, och Anna Gutowska, postdoktor i filmvetenskap, på temat Frankenstein och feminism.

Obs! Föreläsningarna är på engelska.

26 oktober kl. 18.30–20.00: Paneldiskussion om arvet från Mary Shelleys Frankenstein i samtida populärfiktion

Kafé de Luxe, Växjö

I panelen medverkar följande forskare – och Frankensteinfantaster – från Linnéuniversitetet:

• Anna Höglund (moderator), lektor i litteraturvetenskap, som ger en kort inledande presentation av Mary Shelleys roman Frankenstein.
  • Maria Nilson, lektor i litteraturvetenskap, som talar om hur Frankenstein kan ses som en startpunkt för feministisk science fiction.
  • Johan Höglund, docent i engelsk litteratur, som ska prata om Universal Studios Frankenstein (1931) och hur filmen kan tolkas som ett inlägg i samtidens rasbiologidebatt.
  • Magnus Eriksson, lektor i kreativt skrivande, som talar om hur monstret blir en komisk gestalt i Mel Brooks skräckfilmsparodi Det våras för Frankenstein (1974).
  • Emma Tornborg, postdoktor i litteraturvetenskap, som talar om vad som händer när monstret får en egen röst.

Evenemanget hålls på Kafé de luxe, Sangärdsgatan 17, Växjö.

Läs mer: https://lnu.se/mot-linneuniversitetet/aktuellt/kalender/2018/frankenweek-2018-pa-linneuniversitetet/