Om Medarbetare

På den här sidan hittar du mer information om intranätet Medarbetare.

Om Medarbetare

Linnéuniversitetets intranät, Medarbetare, medarbetare.lnu.se, är en gemensam plats för intern information och kommunikation för alla oss som arbetar vid Linnéuniversitetet.

Medarbetare består av två delar, en med information för dig som anställd, både allmän och specifik för din fakultet eller avdelning, och en som bygger på att du är medlem i olika grupper, såväl obligatoriska som självvalda.

Informationen till dig som anställd når du via vänstermenyn, medan du ser nyheter och inlägg från olika grupper i mittspalten på startsidan.

Du loggar in med ditt personalkonto. Då kommer du till din personliga startsida där du ser nyheter och inlägg från de grupper som du är medlem i.

Se vår introduktionsfilm

Här kan du se en kort film om hur Medarbetare fungerar.

Översättning med Google Translate

Om du inte kan läsa svenska språket kan du få hjälp via vår Google Translate-funktion som kan direktöversätta nyheter, inlägg och kommentarer i flödet. Be chefen mejla ditt namn till kommunikationsavdelningen_AT_lnu.se för att säga att du behöver tillgång till Google Translate på Medarbetare.

Medarbetare bygger på grupper

Den sociala delen av intranätet Medarbetare bygger på att vi som anställda är medlemmar i olika grupper.

Alla anställda är medlemmar i minst tre obligatoriska grupper. Det är grupperna ”Linnéuniversitetets nyhetsbrev” och "Driftinformation" där alla anställda ingår. I de grupperna publicerar vi de flesta av de mest generella Lnu-nyheterna och de allmänna driftmeddelandena. Sedan är du också medlem i minst en obligatorisk grupp som är knuten till den fakultet eller avdelning du är anställd vid.

Därutöver kan du själv gå med i eller starta grupper du är intresserad av.

 

Oinloggad eller inloggad?

Intranätet Medarbetare kan man besöka både som oinloggad och inloggad besökare. När man är oinloggad är sidan grå, och när man loggat in bildas ett gult fält på den övre delen av sidan.

 

Oinloggad besökare

Som oinloggad besökare ser du nyheter och inlägg som publiceras i några få utvalda grupper. Till vänster på sidan finns navigationen, i mitten av sidan finns ett flöde med nyheter från några utvalda grupper.

Så här loggar du in på Medarbetare

För att logga in på Medarbetare klickar du på den gula Logga in-knappen i det övre högra hörnet. Klicka och fyll i dina vanliga inloggningsuppgifter, som du till exempel har när du loggar in i Parlando, Primula eller på webmejlen. Nu är du inloggad!

Inloggad på Medarbetare

När du loggat in kommer du till din personliga startsida. I mitten på sidan ser du ditt flöde, det vill säga de nyheter och inlägg som gjorts i de grupper där du är medlem.

Ikoner och länkar i sidhuvudet

I det gula fältet (som är grått om du inte är inloggad) har du några klickbara ikoner. Från vänster har du:

  • En kalender som leder till vårt system för att boka och beställa lokaler.
  • Ett b leder till lagringsytan Box.
  • Ett m leder till lärplattformen MyMoodle.
  • En blomma som leder till universitetets personalsystem Primula.
  • En telefonlur som leder till universitetets telefonsystem Trio.
  • Ett brev som symboliserar webbmejlen.

I den svarta listen sidan högst upp på finns dina personliga ikoner. Från vänster har du:

  • En pratbubbla som leder till "Mina aktiva inlägg och kommentarer". När du klickar där kommer det upp en ruta där du ser de nyheter och inlägg där du har varit aktiv, den senaste aktiviteten visas överst. Har det hänt något nytt i de nyheter och inlägg där du varit aktiv visas en rosa siffra på ikonen.
  • Ikonen med figurerna leder till "Mina grupper". När du klickar på den får du upp en ruta där du ser alla dina grupper som du är medlem i. Den grupp med den senaste aktviteten i visas överst. Har det hänt något nytt i de grupper du är medlem i visas en rosa siffra på ikonen.
  • Ett hjärta som symboliserar "Mina genvägar". När du klickar på hjärtat kommer en ruta upp där du ser genvägar från de grupper du är med i. Du kan välja vilka genvägar du vill se genom att klicka på Välj dina genvägar i rutans övre högra hörn.

Första gången du loggar in på Medarbetare

Första gången du loggar in på Medarbetare kan du få lite extra introduktion till intranätet genom att titta på den film som ligger i den svarta rutan i mittspalten. När du har sett filmen kan du ta bort den ur flödet genom att klicka på det rosa krysse i rutan övre högra hörn.

Prenumerera på nyheter och inlägg från dina grupper

Du får automatiskt ett mejl med information om vad som hänt i dina grupper på Medarbetare. Mejlet är förinställt så att du får det en gång i veckan (fredag lunch) på svenska. Du kan ändra detta genom att klicka på ditt namn i svarta listen, och så på "Inställningar". Här kan du välja om du vill ha mejlet varje dag, eller om du inte vill ha det alls. Du kan också välja att få det på engelska.

Under "Inställningar" kan du också komma åt att ändra informationen som visas när du söker på ditt namn på Lnu.se eller Medarbetare. Du kan till exempel fylla på mer information om vad du jobbar med och du kan ladda upp en bild. Läs mer här om vad som gäller för personalbilderna.

Att skriva på intranätet Medarbetare

Alla anställda som är inloggade kan skriva på Medarbetare. När du är inloggad kan du skriva inlägg och kommentera i vissa synliga grupper. Du behöver inte vara medlem i gruppen för att skriva i den. Men när det gäller dolda grupper är det bara de som är medlemmar i gruppen som kan se innehållet i gruppen och som kan skriva i den.

När du skriver ett inlägg i en grupp står du som avsändare med ditt namn. Samma sak när du skriver en kommentar, det är ditt namn som står vid kommentaren. Inlägg och kommentarer är alltså alltid personliga.

 

Kommentera, följa och gilla

När du är inloggad kan du skriva, kommentera, följa och gilla nyheter och inlägg. Det gör du genom att klicka på en nyhet och så kan du kommentera, följa inlägget  eller gilla det.

Gilla-knappen är tummen till vänster i inläggets underkant, följ-knappen finns till längst ner till höger i inlägget och kommenterar gör du under inlägget.

Att skapa en grupp

Alla vi anställda kan starta egna grupper (när du är inloggad). Du gör det genom att gå till sidan "Medarbetargrupper" som finns i vänstermenyn. Sedan klickar du "Skapa en ny grupp", följer instruktionerna och fyller i den information som eftersökes.

Det viktiga är att tänka på om gruppen ska vara synlig eller dold. Det här valet kan du nämligen inte ändra i efterhand. Synliga grupper är synliga för alla, medan innehållet i dolda grupper endast ses av dem som är medlemmar i gruppen.

Att vara gruppansvarig

Den som skapar en grupp blir automatiskt gruppansvarig. Som gruppansvarig har du lite mer rättigheter och skyldigheter i gruppen.

Gruppansvarig kan till exempel ställa in vilka som ska vara gruppansvariga, bjuda in medlemmar till gruppen, publicera "officiella" gruppnyheter där gruppen står som avsändare samt lägga till genvägar som tillhör gruppen.

Sök på Medarbetare

Observera att de sökresultat du får när du söker på Medarbetare inte är det samma som du får när du söker på vår externa webbplats Lnu.se. Informationen på Medarbetare är riktad till anställda, medan informationen på Lnu.se är riktad mot externa besökare och detta är två separata webbsajter.

Inloggning med externkonto

Medarbetare är ett intranät för universitetets anställda. Men det kan finnas personer som inte är anställda som av olika anledningar ändå behöver komma åt vissa delar av Medarbetare. Därför kan man logga in på Medarbetare med externkonto.

När man gör det kommer man åt de flesta funktioner som idag finns på Medarbetare, till exempel kan man bli medlem i grupper, bli inbjuden till grupper, skapa inlägg och kommentera.

Externkonto beställer du hos IT-avdelningen. Läs mer om vad som gäller för externkonto.

Har du fler frågor?

Hittar du inte svaren på dina frågor här i manualen får du gärna kontakta Gun Hjortryd 0480-44 60 79, kommunikationsavdelningen.