FAQ – vanliga frågor om intranätet ”Medarbetare”

Hur loggar jag in på Medarbetare?

– Gå till sidan https://medarbetare.lnu.se. Inloggningen finns i översta högra hörnet, den gula rutan. Du loggar in med ditt Lnu-personalkonto, samma som till exempel i Webmail eller Primula.

Måste jag vara inloggad för att läsa på intranätet?

– Du kommer åt menyn till vänster och de ser nyheter och inlägg från synliga grupper även när du inte är inloggad. Du måste vara inloggad för att se din personliga startsida, och för att kommentera eller skriva inlägg.

Vad är det för skillnad på att vara inloggad respektive oinloggad?

– När du är inloggad kommer du åt din personliga sida, du når dina genvägar och ser det som händer i dina grupper. Som inloggad kan du själv skapa grupper, skriva och kommentera. Som oinloggad kan du se det som finns i synliga grupper.

Vad är en obligatorisk grupp?
- En obligatorisk grupp är knuten till din organisatoriska tillhörighet. Du är medlem i åtminstone tre obligatoriska grupper, Nyhetsbrevet, Driftinformation och gruppen för din fakultet eller avdelning.

Vad är en synlig grupp?

– Alla, även utanför universitetet, kan se nyheter, inlägg och kommentarer som skrivs i en synlig grupp. Universitetet är en offentlig verksamhet och grundtanken med Medarbetare är att vi ska vara transparenta.

Vad är en dold grupp?

– En dold grupp innebär att det som skrivs i gruppen endast kan ses av de som är medlemmar i gruppen, och det är också endast de som kan skriva i den. Man måste bli inbjuden till en dold grupp för att kunna ta del av den. Obs! Redan när man blivit inbjuden – innan man accepterat inbjudan – kan man se det som skrivs i gruppen.

Hur skapar man en grupp?

– För att skapa en grupp måste du vara inloggad. Du klickar sedan på Medarbetargrupper i menyn. Klicka sedan ”Skapa en ny grupp”. Nu kan du döpa och beskriva gruppen samt välja om gruppen ska vara synlig eller dold. När gruppen är skapad kan du även bjuda in medlemmar till den.

Vad innebär det att vara gruppansvarig?

– Den som skapar en grupp blir automatisk gruppansvarig. Som gruppansvarig kan du göra lite mer än "vanliga" medlemmar i gruppen:

• bjuda in medlemmar.
  • ställa in vilka som ska vara gruppansvariga.
  • skapa nyheter i gruppen som gruppens officiella röst. Gruppen står som avsändare.
  • lägga till och redigera gruppgenvägar.

Hur blir jag medlem i en dold grupp?

– För att bli medlem i en dold grupp som inte är obligatorisk måste du bli inbjuden. Det blir du av gruppansvarig. På sidan Medarbetargrupper kan du i rullisten välja att se en lista över alla dolda grupper, och i den listan står även vem som är gruppansvarig i respektive grupp.

Kan man ta bort en grupp?

– Ja, det kan man till exempel göra när gruppen varit inaktiv ett tag eller om informationen som finns i gruppen har överskridit "bäst-före-datum". Man får göra en bedömning från fall till fall. Den som är gruppansvarig kan ta bort en grupp.

Hur ställer jag in mina personliga genvägar?

– Du väljer själv vilka genvägar som ska synas på din startsida. Du kan välja dina genvägar från en lista med Lnu-relaterade genvägar. Fördelen med att välja från den listan är att när adressen till en genväg ändras så följer ändringen automatiskt med. Dessutom har du möjlighet att göra helt personliga länkar där du skriver in vilka länkadresser du vill ha. Du kan också välja vilka gruppers genvägar du vill se. Allt detta justerar du genom att klicka på hjärtat i det gula sidhuvudet på Medarbetare. Glöm inte att klicka "Spara" när du är klar med inställningarna!

Kan vem som helst lägga ut information på Medarbetare?

– Den sociala delen av intranätet bygger på kommunikation i grupper. Alla som har ett personalkonto och är inloggade, kan kommentera, skriva inlägg och skapa grupper. Även personer med externkonto kan logga in på Medarbetare och skriva i grupper. Informationen som man finner i menyn bygger på fasta webbsidor. Webbredaktörer på din fakultet eller avdelning kan hjälpa till att lägga upp information på dessa sidor.

Finns det något "bäst-före-datum" för de nyheter och inlägg som läggs in?

– Nej, men allt blir daterat och flödet styr, så att äldre inlägg flyttas nedåt.

Kan man länka till Lnu.se från grupperna?

– Ja, du kan länka vart du vill.

Om man vill skriva på intranätet, måste man skriva i en grupp då?

– Den sociala delen av intranätet bygger på kommunikation i grupper. Informationen som man finner i vänstermenyn bygger på fasta webbsidor. Webbredaktörer på din fakultet eller avdelning kan hjälpa till att lägga upp information på dessa sidor.

Kan man ladda upp filer och dokument på ”Medarbetare”?

– Du kan bifoga filer i samband med att du skriver ett inlägg eller en nyhet.

Vem bestämmer medlemskapet i en grupp?

– Dolda grupper måste man bli inbjuden till och du kan då välja om du vill gå med eller inte. Synliga grupper kan vem som helst gå med i. När det gäller obligatoriska grupper styrs medlemsskapet automatiskt av på vilken fakultet eller avdelning du arbetar.

Syns de dolda grupperna i flödet?

– Är du medlem i en dold grupp får du nyheter och inlägg från gruppen i ditt flöde. På sidan Medarbetargrupper (i menyn) får du som inloggad se en lista över dolda grupper och vem som är gruppansvarig för respektive grupp.

Finns det någon mobilapp för ”Medarbetare”?

– Nej, men layouten är anpassad till olika format; datorer, läsplattor och mobiler.